Som del af aftale om national handleplan for at styrke organdonationsområdet Fælles om at give livet tilbage afsatte regeringen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet 2,8 mio. kr. i 2024 til bedre information, rådgivning og hjælp til patienter med at afsøge muligheden om levende donation i deres netværk.
Af aftalen fremgår det, at aftaletalepartierne er enige om at afsætte midler til, at
- Informationsindsats rettet mod nyresyge patienter for at give hjælp til at søge efter levende organdonorer i deres netværk, og potentielle levende organdonorer for at oplyse om de risici, der er forbundet med levende donation.
- Starte et pilotprojekt om udgående teams bestående af sundhedspersonale samt en organdonor og -modtager, der skal oplyse om levende nyredonation hos nyresyge patienter i eget hjem.
Der er med puljen øremærket op til ca. 1,0 mio. kr. til informationsindsats.
Der er med puljen øremærket op til ca. 1,8 mio. kr. til pilotprojekt om udgående teams.
Det er Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der administrerer puljen.
Ansøgerkredsen er relevante aktører, fx patientforeninger, hospitalsafdelinger og andre, der har konkret erfaring indenfor arbejdet med levende nyredonation.
Initiativerne skal igangsættes senest den 1. juni 2025 og afsluttes senest den 31. december 2026.
Formål
Formålet med ansøgningspuljen er at styrke donorpotentialet for levende nyredonorer (organdonation), samt give bedre information, rådgivning og hjælp til patienter med at afsøge muligheden om levende donation i deres netværk.
Der er behov for at styrke indsatsen for, at flere danskere får den rette information om muligheden for at donere en nyre levende. Af de 442, der i 2023 ventede på et nyt organ, ventede 373 på en nyre. Antallet af patienter på venteliste har været mere eller mindre konstant i de seneste år. 21 patienter døde på venteliste til en ny nyre i 2023. Danskere, der står på venteliste til en ny nyre, skal have denne rette hjælp til samt rådgivning og information om levende nyredonation, herunder om muligheden for at finde potentielle organdonorer i sit netværk.
Målet er, at flere danskere får den rette information om muligheden for at donere en nyre levende, og øge antallet af levende nyredonationer, da nyren er det organ, som flest syge danskere venter på og har afgørende brug for.
Baggrund
Det fremgår af national handleplan for at styrke organdonationsområdet Fælles om at give livet tilbage, at de nyresyge patienter skal have mere hjælp til at søge efter levende organdonorer i deres netværk, at potentielle levende organdonorer skal have et oplyst grundlag og skal være bekendt med de risici, der er forbundet med levende donation, og at der skal startes et pilotprojekt om udgående teams i forbindelse med levende nyredonation.
Målgruppe for indsatsen
Nyresyge patienter, der er indstillet til transplantation, og deres pårørende, der overvejer levende nyredonation.
Indsatsens indhold
Indsatsen vedrørende to initiativer, der kan søges midler til,
- Informationsindsats rettet mod nyresyge patienter for at give hjælp til at søge efter levende organdonorer i deres netværk og potentielle levende organdonorer for at oplyse om de risici, der er forbundet med levende donation. Informationsindsatsen kan bestå af fx foldere, plakater m.m., som skal være tilgængelige på relevante sygehusafdelinger eller hos praktiserende læger.
- Pilotprojekt om udgående teams, der kan bestå af sundhedspersonale samt en organdonor og -modtager, der oplyser om levende nyredonation hos nyresyge patienter i eget hjem.
Der kan ansøges om et eller begge initiativ(er) i puljen.
Hvem kan søge midlerne?
For begge initiativer gælder det, at puljen kan søges af relevante aktører, fx patientforeninger, hospitalsafdelinger og andre, der har konkret erfaring indenfor arbejdet med levende nyredonation. Pilotprojektet om udgående teams kan indgå i et allerede eksisterende vejledningstilbud, der er tilgængeligt for potentielle levende organdonorer og -modtagere.
Krav til ansøger
For begge initiativer gælder det, at ansøgere skal have erfaring med at kommunikere med nyresyge patienter, deres pårørende og potentielle levende organdonorer.
Pilotprojektet om udgående teams kan varetages af sundhedsfaglige personer, samt en organdonor og –modtager, der har konkret erfaring med levende nyredonation. Pilotprojektet om udgående hjemmeteams kan varetages af fx læger, sygeplejersker eller andet sundhedsfagligt personale med særlige kompetencer inden for levende nyredonation.
Hvad kan der ansøges om støtte til?
Der kan søges midler til:
- Projektledelse.
- Planlægning af indsatser.
- Udvikling og tryk af informationsmateriale.
- Inddragelse af relevante erfaringer fra andre lande, hvis relevant.
- Udgifter forbundet med afholdelse af hjemmebesøg for pilotprojektet om udgående teams.
Der kan ikke ansøges om midler til:
- Køb af it-udstyr, telefoner, tablets o. lign.
- Køb af udlandsrejser, herunder flybilletter, hotelovernatning og o. lign.
- Driftsomkostninger som f.eks. kontorhold, herunder telefonudgifter, lokaleleje, møblering o. lign., forplejning til personale ved møder og o. lign.
Betingelser for at modtage støtte
- Én aktør er hovedansøger for hvert initiativ, også hvis initiativet er et samarbejdsprojekt.
- Der skal være angivet en vurdering af, hvor mange brugere der forventes inkluderet i projektet.
- Projektets organisering og ledelsesmæssige forankring skal være tydeligt beskrevet, herunder eventuel samarbejdsstruktur med andre aktører.
- I tilfælde af samarbejde mellem flere aktører skal der vedlægges en samarbejdsaftale som bilag (aftalen kan være foreløbig med forbehold for godkendelse).
- Der skal beskrives en tidsplan for projektet.
- Der skal udarbejdes et budget for projektet. Eventuel egenfinansiering skal fremgå af budgetterne, hvor dette er aktuelt.
Kriterier for udvælgelse af ansøgninger
Ud over de ovenfor nævnte krav til ansøger, som skal være opfyldt for at støtte, vil Indenrigs- og Sundhedsministeriet vurdere og prioritere ansøgningerne ud fra følgende kriterier:
- I hvilken grad det i ansøgningen er klart og præcist beskrevet, hvordan projektet understøtter puljens formål.
- I hvilken grad målgruppen for projektet er klart og præcist beskrevet i ansøgningen.
- Hvordan og i hvilken grad det i ansøgningen er beskrevet, at der kan indhentes erfaringer fra lignende projekter om udgående teams eller informationsindsatser.
- I hvilken grad det i ansøgningen er beskrevet, hvordan projektet vil sikre, at informationsindsatsen rammer målgruppen.
- I hvilken grad det i ansøgningen er beskrevet, hvor mange hjemmebesøg, der kan iværksættes i forbindelse med pilotprojektet om udgående teams.
Ansøgere bedes, herudover, at gøre det tydeligt om man ønsker at ansøge om et eller begge initiativ(er), der indgår i puljen.
Status og afrapportering på projektet
Ansøger er forpligtet til at indsende en afrapportering af indsatserne til Indenrigs- og Sundhedsministeriet efter indsatsen er afsluttet. Hertil skal der indsendes en årlig status til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der deles med aftalekredsen bag Fælles om at give livet tilbage – aftale om national handleplan for at styrke organdonationsområdet.
Økonomi
Der afsættes 2,8 mio. kr. til styrkelse af donorpotentialet for levende donorer i 2024. Der afsættes op til 1,8 mio. kr. til pilotprojektet om udgående teams og op til 1,0 mio. kr. til informationsindsatsen om levende nyre donation.
Midlerne skal finde anvendelse indenfor 2025 og 2026.
Ansøgningsproducere
Indenrigs- og Sundhedsministeriets ansøgningsskema skal benyttes. Alle ansøgere modtager en kvittering for ansøgningen hurtigst muligt efter modtagelse.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet forventer at give tilsagn til de udvalgte ansøgere den 19. december 2024. Sluttidspunktet for projektet er den 31. december 2026. Projekterne skal startes op efter tilsagnet er fremsendt.