Vi hører det igen og igen. Danske unge har Europarekord i druk. De starter med at drikke alkohol i en alt for tidlig alder, og de drikker ofte alt for meget.
Det er en skadelig alkoholkultur, som regeringen og en række folketingspartier gerne vil ændre på. Som led i forebyggelsesplanen skal unges adgang til alkohol derfor begrænses.
Sidste år blev kontrollen med ulovligt salg af alkohol til mindreårige i butikker og på nettet styrket. Og som et nyt tiltag bliver det fra den 1. april forbudt at sælge alkohol til unge under 18 år i de såkaldte nattelivszoner, der udpeges af politiet. Salgsrestriktionerne vil gælde i tidsrummet fra kl. 22 til kl. 8.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Vi kan se, at 16-17-årige, der ikke er gamle nok til at gå på bar eller blive lukket ind på klubber, er tiltrukket af nattelivet, og de søger de områder i byerne, hvor der er lagt op til fest. De hænger ud på gaderne sammen med venner og køber alkohol i de nærliggende kiosker og andre butikker. Festen rykker så at sige ud på gader og stræder. Det vil vi gerne lukke ned for, og derfor bliver der nu indført forbud mod salg af alkohol i de sene aften- og nattetimer til de helt unge.
For at bane vej for en mere ansvarlig alkoholkultur, hvor de unge drikker mindre og ikke drikker for at blive fulde, skærpes reglerne den 1. april for salg af alkohol til 16-17-årige.
Fremover vil unge ikke længere kunne købe alkohol med en procent på over 6. Dermed bliver det ulovligt at sælge hård spiritus, som fx vodka, og populære shots til unge under 18 år.
Mange unge drikker desværre alt for meget alkohol og har svært at styre, hvor meget de drikker. De bliver utrolig fulde og kan havne i meget uheldige og farlige situationer med vold og ulykker. Det kan være ok for en 17-årig at drikke en øl eller to i ny og næ, men vi vil gerne ændre på alkoholkulturen, så de unge ikke drikker sig fra sans og samling og heller ikke føler sig presset til at drikke, når de skal feste og have det sjovt. Og det skal den nye alkoholgrænse gerne være med til, siger Sophie Løhde.
De nye tiltag skal bidrage til at fremme en ungdomskultur, der i mindre grad er præget af at stort alkoholforbrug. Og selvom danske unge fortsat drikker for meget, er der tegn på, at det virker at sætte ind med forebyggelsesinitiativer som bedre kontrol og håndhævelse af aldersgrænserne for salg af alkohol.
Ifølge en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed er andelen af 16-17-årige, der hyppigt drikker store mængder alkohol, faldet, og færre 15-årige oplever alkohol som let tilgængeligt. Samtidig oplever flere unge nu øget ID-kontrol ved køb af alkohol i butikkerne.
Vi begynder nu så småt at se effekten af nogen af de tiltag, vi har taget med forebyggelsesplanen. Det er positivt, men vi er ikke i mål. Og det kommer til at tage tid at ændre en alkoholkultur, der er blevet opbygget blandt de unge gennem årtier, siger Sophie Løhde.
Læs mere om forebyggelsesplanen: 30 initiativer skal beskytte børn og unge mod nikotinprodukter og alkohol.