Regeringen vil gøre ordning med medicinsk cannabis på recept permanent

19-11-2024

Når indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde i dag mødes med aftalepartierne bag forsøgsordningen med medicinsk cannabis, lægger regeringen op til at gøre ordningen permanent. Det sker på baggrund af en ny evaluering, der bl.a. viser, at antallet af indløste recepter er steget markant og nu er på sit højeste niveau siden 2018.

20.000. Så mange recepter på medicinsk cannabis er de seneste tre år blevet indløst af patienter som led i en forsøgsordning.

Ordningen blev indført i 2018 for at give udvalgte patientgrupper, fx patienter med multipel sklerose eller kræft, en lovlig mulighed for at få udskrevet medicinsk cannabis som led i deres behandling.

Og en ny evaluering viser, at forbruget af medicinsk cannabis har været støt stigende. Især de senere år hvor ca. 1.800 patienter har fået udskrevet forskellige former for medicin med cannabis.

Vi kan se, at mange patienter, som får udskrevet medicinsk cannabis af deres læge, tilsyneladende har gavn af behandlingen. Det gælder fx kræftpatienter, som kan være plaget af slem kvalme efter behandling med kemoterapi, eller mennesker med sklerose, der kan have stærke smerter, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde og fortsætter:

Står det til regeringen, skal patienterne fortsat have en lovlig mulighed for at bruge medicinsk cannabis, og derfor lægger vi op til at gøre ordningen permanent. Men nu må vi se, hvordan aftalepartierne stiller sig.

På vegne af regeringen har Sophie Løhde inviteret aftalepartierne – SF, Liberal Alliance, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet – til forhandlinger om forsøgsordningen om medicinsk cannabis i dag den 19. november.

Læs 'Evaluering af forsøgsordningen med medicinskal cannabis 2024'

Om forsøgsordningen

Forsøgsordningen har især rettet sig mod patienter med sklerose, rygmarvsskade, kroniske smerter eller kvalme og opkastning efter kemoterapi, der tidligere har været i behandling med relevante, godkendte lægemidler uden tilstrækkelig effekt.

Lægemiddelstyrelsen har løbende overvåget, om der er kommet indberetninger fra patienter eller læger om bivirkninger, der formodes at være afledt af behandling med medicinsk cannabis. Og undervejs i forsøgsperioden er der ikke fremkommet ny viden om, at behandling med medicinsk cannabis har negative patientsikkerhedsmæssige konsekvenser.

Forsøgsordningen blev forlænget i 2021 med yderligere fire år og udløber ved udgangen af 2025.

I forbindelse med forlængelsen i 2021 permanentgjorde man virksomheders mulighed for at dyrke cannabis til medicinsk brug i Danmark. 

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk