Der er mangel på organer, der vil kunne redde livet for alvorligt syge danskere, som står på venteliste til fx en ny nyre eller lunge.
Deres liv ville måske kunne reddes, hvis flere danskere havde taget aktivt stilling til, om de ønsker at donere et eller flere organer, i tilfælde af de fx kommer ud for en ulykke, og deres eget liv ikke står til at redde.
For at tilskynde flere af os til at tage stilling, har Folketinget i dag vedtaget en ny lov, der betyder, at alle myndige danskere fremover vil blive registret som potentielle organdonorer i Organdonorregistret. Men som borger skal man aktivt bekræfte registreringen på sundhed.dk. Hvis man ikke har bekræftet sin stillingtagen, vil ens pårørende blive spurgt om muligheden for organdonation.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Hvert år er der mennesker, der dør, mens de står på venteliste til at få et nyt organ. Det er ulykkeligt for dem, der mister livet, og for deres pårørende. Derfor er jeg glad for, at vi nu med Folketingets opbakning vender samtykkemodellen om, så udgangspunktet bliver, at alle over 18 år er potentielle organdonorer. Det vil forhåbentlig kunne redde liv.
Vi piller ikke ved selvbestemmelsesretten. Det er et personligt valg, om man ønsker at blive organdonor, og det vil det fortsat være, når den nye lov om samtykke til organdonation træder i kraft til sommer næste år. Men jeg håber, at den nye samtykkemodel vil få flere til at tage aktiv stilling til organdonation og registrere deres valg i Organdonorregisteret.
Behovet for flere organdonorer er stort. Over 400 danskere står i øjeblikket på venteliste til et nyt organ, og i 2023 døde 28 personer, mens de ventede på et organ, der kunne redde deres liv.
Med den nye samtykkemodel håber regeringen at kunne imødekomme behovet for flere organdonorer og samtidig gøre det lettere for pårørende, der ofte står i vanskelig situation, når de skal tage stilling til organdonation på vegne af et nært familiemedlem, som er afgået ved døden.
Brev om organdonation
Alle danskere over 18 år har i december modtaget et brev fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet med titlen ”Har du taget stilling til organdonation?”.
Brevet indeholder information om den nye samtykkemodel og ændring af loven – med en opfordring til at tage stilling til organdonation på sundhed.dk.
Se brevet, og læs mere her.
Lovændringen og den nye samtykkemodel træder i kraft 1. juni 2025.
Sådan tager du aktivt stilling til organdonation
Du kan registrere dit valg digitalt på sundhed.dk. Beslutningen er ikke bindende – du kan altid ombestemme dig og ændre dit valg på sundhed.dk.