Det grønlandske sundhedsvæsen er presset i disse år. Rekrutteringsudfordringer, et stigende antal ældre og borgere med komplekse behov gør det svært at opretholde et bæredygtigt sundhedsvæsen.
Samtidig står sundhedsvæsnet i Grønland over for forandringer, der følger af det igangsatte arbejde med en sundhedsreform. Naalakkersuisut har således tidligere nedsat en sundhedskommission, som i maj 2023 har afleveret sine anbefalinger til, hvordan man kan tilpasse og forbedre det grønlandske sundhedsvæsen. De knap 100 anbefalinger skal danne ramme om en fremtidig sundhedsreform i Grønland.
Som en del af sit finanslovsforslag for 2025 ønsker regeringen derfor ekstraordinært at afsætte i alt 140 mio. kr. i perioden 2025 til 2028 til en ny sundhedspulje til Grønland.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Det grønlandske sundsvæsen befinder sig i en svær situation og kommer til at gennemgå grundlæggende forandringer de kommende år. Derfor vil vi i regeringen gerne give grønlænderne en økonomisk håndsrækning. Fra dansk side forestiller vi os, at sundhedspuljen vil kunne bruges til at dække udgifter, som det grønlandske sundhedsvæsen har til fx kræft- og hjertepatienter, der sendes til behandling på danske sygehuse, og vi vil nu sætte os sammen med det grønlandske sundhedsministerium for at tage stilling til den konkrete udmøntning.
Den nye sundhedspulje kommer efter, at Naalakkersuisut sidste år anmodede den danske regering til at lade grønlandske patienter, der visiteres til behandling i Danmark, blive behandlet vederlagsfrit for dermed at frigøre ressourcer i det grønlandske sundhedsvæsen.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Departement for Sundhed i Grønland vil sammen udarbejde de konkrete rammer for den nye sundhedspulje, der forventes at være etableret fra 2025.
Samtidig opfordrede Naalakkersuisut til, at der blev arbejdet videre med at finde en løsning på manglen på psykiatere ved Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Og sidste år satte den danske regering penge af til, at der kan oprettes speciallægestillinger i psykiatrien med et virke i både Grønland og Danmark. Det er et skridt på vejen til at løse rekrutteringsudfordringerne i psykiatrien på Dronning Ingrids Hospital.