Sundhedsminister: Børn med ondt i livet skal have hjælp tidligere

02-07-2018

Kommunerne og regionerne får nu cirka 214 millioner kroner til at hjælpe børn og unge med psykiske udfordringer tidligere.

Et stigende antal børn og unge er i kontakt med psykiatrien – de skal have hjælp tidligere, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Derfor fordeler Sundhedsstyrelsen i dag 213,6 millioner kroner til alle fem regioner, så de i samarbejde med kommunerne kan styrke den tidlige indsats. Ellen Trane Nørby siger:

Børn skal have lov til at være børn, men det spænder psykiske udfordringer nogle gange ben for – især hvis problemerne vokser sig så store, at der er behov for en intensiv behandling i psykiatrien. Derfor skal vi hjælpe børn og unge med ondt i livet tidligere, så behandlingen klares på mindst mulig indgribende måde.

Se Sundheds- og Ældreministeriets seneste tal og fakta om børne- og ungepsykiatrien fordelt på regioner her .

Regionerne rykker ud til kommunerne

Pengene kommer fra satspuljen for 2018 og går mere konkret til, at regionerne kan rykke ud til kommunerne, så de sammen kan opdage psykiske udfordringer hos børn og unge på et tidligt stadie. Ellen Trane Nørby siger:

Hvis vi opdager problemerne i tide, kan vi måske undgå, at de gror fast og kaster lange skygger ind i voksenlivet. Siden 2010 har vi set en fordobling af antal genindlæggelser i børne- og ungepsykiatrien – den udvikling skal vi have vendt, så flere børn kan vende hurtigt tilbage til en hverdag med skole og venner.

Pengene skal ses i sammenhæng med, at der også kommer nye forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser. Læs mere om dem her.

FAKTA - Hvem går pengene til?

  • Region Syddanmark og samtlige 22 kommuner i regionen får 46,6 mio. kroner
  • Region Sjælland og Headspace Danmark får 2,1 mio. kroner
  • Region Sjælland og Roskilde, Kalundborg og Faxe Kommune får 30,8 mio. kroner
  • Region Nordjylland og Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerland og Aalborg Kommune får 17,7 mio. kroner
  • Region Hovedstaden, København, Gentofte, Frederiksberg, Høje-Taastrup, Lyngby Taarbæk og Gladsaxe Kommune samt Bornholm Regionskommune får 67,3 mio. kroner
  • Region Midtjylland, Aarhus, Favrskov, Ikast-Brande, Odder, Samsø, Silkeborg, Skive, Syddjurs, Ringkøbing-Skjern, Herning, Viborg, Norddjurs, Lemvig og Struer Kommune får 49,2 mio. kroner

Se også skemaet over fordelingen her.

 

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet