Ministerbesøg: I Middelfart skal plejehjemmene være rigtige hjem

29-01-2018

I dag besøger Thyra Frank Middelfart Kommune for at høre om en omlægningsproces, som hun betegner som hjerteblod: afinstitutionalisering af de ældres sidste hjem.

Der skal ikke længere stå ”plejecenter” men i stedet for ”plejehjem” på skiltet foran plejehjemmet Egebo. Og sådan bliver det i hele Middelfart Kommune, som har startet en større forandringsproces, der har ældreministerens fulde opbakning.

Thyra Frank siger:

Det kan måske lyde som en ubetydelig ting, om man benytter ordet plejecenter eller plejehjem, men i mine øjne har det altid stået som noget vigtigt at bruge ordet plejehjem, fordi det for mig understreger, hvad det handler om, nemlig de ældres hjem! Et hjem hvor de skal leve deres sidste del af livet og vedblive med at være lige så forskellige, som de altid har været. Jeg glæder mig virkelig til at høre, om Middelfarts overvejelser.

Ministeren besøger plejehjemmet Egbo mandag den 29. januar kl. 15-16.

Ministeren vil også høre, hvordan kommunen med omstillingen forsøger at forebygge ensomhed og fremme livskvalitet og selvbestemmelse. Ledelse og medarbejdere fortæller konkret, om hvordan de bruger den såkaldte EDEN-metode i hverdagen.

Thyra Frank lægger også vejen forbi Odder og Hedensted Kommune. I Odder møder hun beboernes mandeklub i plejeboligerne på Bronzealdervej og hører om et samskabelsesprojekt for ældre og flygtninge.

I Hedensted står der bl.a. ”En værdig død” på programmet, og den frivillige tovholder for vågetjenesten giver ældreministeren et indblik i arbejdet.

Thyra Frank siger:

Jeg vil gerne være sikker på, at alle kommuner har den her slags initiativer, så ingen dør ufrivilligt alene. Derfor satte vi inden jul midler til ”en værdig død” på finansloven. Ikke for at aflyse de frivillige tjenester – for de har stor betydning – men for at få kommunerne til mere systematisk at koordinere og etablere vågetjenester og ældreplejens egne indsatser.

VLAK-Regeringen og Dansk Folkeparti har afsat 60 mio. kr. årligt på finansloven for 2018 til initiativet om en "værdig død". I alt 240 mio. kr. over de næste fire år.

Læs om ”Værdig død”-initiativet og finanslovsaftalen for 2018

Program mandag den 29. januar 2018

  • 11:00-12.00: Besøg i Odder Kommune, Plejeboligerne på Bronzealdervej, Bronzealdervej 8, 8300 Odder
  • 13.00-14.00: Besøg i Hedensted Kommune, Plejecenter Kildevældet, Søndergade 21 c, d, 8783 Hornsyld.
  • 15:00-16:00: Besøg i Middelfart Kommune, Plejehjemmet Egebo, Anlægsvej 9, 5592 Ejby.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet