Siden 2010 er omkring 40private firmaer, der har indgået aftaler med kommunerne om at leverehjemmepleje, gået konkurs. Hver gang det sker, stiller det de berørte borgere,medarbejderne og kommunerne i en vanskelig situation.
Med en række konkrete initiativer vil regeringen med ældreminister Thyra Frank,innovationsminister Sophie Løhde og økonomi- og indenrigsminister Simon EmilAmmitzbøll i spidsen forebygge konkurserne i ældreplejen, der skaber utryghedhos de ældre, deres pårørende og de ansatte og giver kommunerne problemer.
Ældreminister Thyra Frank siger:
Vi ved, at mange ældre er glade for selv at kunne vælge hjemmehjælp. Mendet skal være et trygt valg. Det er meget ulykkeligt for både borgere ogansatte, når plejefirmaer må give op. Derfor skal vi forebygge, så godt vi kanog skulle skaden ske – at et plejefirma går konkurs – så skal alle kommunerhave beredskabsplaner på plads. Det sikrer vi med ny – nødvendig – lovgivningpå ældreområdet og en forbedret aftale med kommunerne om udbudsprocessen.
For at forhindre konkurserne vil regeringen bl.a. ændre serviceloven, såkommunerne forpligtes til løbende – og mindst en gang årligt – at efterberegnederes afregningspriser. Serviceeftersynet viser nemlig, at omkring hver tredjekommune undlader at justere de kommunalt fastsatte priser, og det kan betyde,at de private firmaer, der har kontrakt med kommunerne, får en lavere pris:
Simon Emil Ammitzbøll siger:
Vi skal have mere konkurrenceudsættelse i den offentlige sektor. Men rammernefor, at private kan løse flere opgaver, skal være i orden – både af hensyn tilborgerne og de private virksomheder, der skal konkurrere på fair vilkår. Meddette udspil viser vi vejen for kommunerne, så de kan forebygge konkurser.
Serviceeftersynet viser også, at det kun er halvdelen af kommunerne, der har enberedskabsplan, som beskriver, hvordan de håndterer en konkurs blandt privateleverandører. Det gør kommunerne alt for sårbare, og derfor vil regeringenforpligte kommunerne til at have beredskabsplaner.
Sophie Løhde siger:
I første omgang skal vi så vidt muligt forebygge konkurser i ældreplejen. Vikan dog aldrig garantere, at der ikke er private firmaer, som må dreje nøglenom. Men vi skal sikre, at ingen ældre kommer i klemme, hvis situationen opstår.Og derfor vil vi gøre det lovpligtigt for alle kommuner at udarbejdeberedskabsplaner, så vi sikrer, at de ældre fortsat får den hjælp, de har brugfor.
Regeringen har inviteret Folketingets partier til forhandlinger om udspilletden 7. september i Sundheds- og Ældreministeriet.
Læs serviceeftersynet ’Undersøgelse af konkurser på hjemmehjælpsområdet’