I forbindelse med finanslovsaftalen 2017 blev det besluttet, at afvikle de statsfinansierede NAT-test, som regionerne har udført siden 2009. Finanslovsaftalen forudsatte, at man kunne spare omkring 13 mio. kr. i 2017 og 31 mio. kr. årligt fra 2018 ved at stoppe den statslige finansiering og lade det være op til regionerne selv, om de fortsat ville NAT-teste.
Danske Regioner har siden oplyst, at testen kun koster ca. 10 mio. kr. årligt. Dermed er den forventede besparelse skrumpet betydeligt ind.
NAT-screening er en genteknologisk metode, som kan påvise virusgenom direkte i blodet ved at måle på arvematerialet (dvs. før udvikling af antistoffer) og dermed tidligere end med de hidtidige anvendte antistof- og antigen undersøgelser.
NAT-testen er således både hurtigere og mere følsom end de serologiske test. Det tager kun 4 dage fra smittetidspunktet til at NAT-testen kan måle HIV i blodet, og kun 1-4 dage for hepatitis C og ca. 2 uger for hepatitis B. Med en serologisk test, der måler antigen og antistof kan smitte af HIV tidligst måles i blodet efter 20 dage, mens det for hepatitis C og hepatitis B er henholdsvis 8 uger og 5 uger, og risikoen for smitteoverførsel reduceres derved.