Staten indgår aftale om salg af vaccineproduktion

03-06-2016

Statens Serum Instituts vaccineproduktion sælges til AJ Biologics.

Den danske stat og den malaysiske virksomhed AJ Biologics har underskrevet en aftale om salg af vaccineproduktionen hos Statens Serum Institut.

Med aftalen overtager AJ Biologics vaccineproduktionen for 15 mio. kroner.

Vaccineproduktionen producerer bakterie- og virusvaccine til børnevaccinationsprogrammet og til eksport.

Vaccineproduktionen har i de seneste år givet store underskud, og prognoser for fremtiden tyder på yderligere store tab for staten ved selv at producere vacciner til børnevaccinationsprogrammet frem for at købe fra private producenter.

Ingen andre sammenlignelige lande har opretholdt en statslig vaccineproduktion.

Salget af vaccineproduktionen blev sat i gang under den tidligere SR-regering, og aftalen om salget af vaccineproduktionen til AJ Biologics støttes af et bredt politisk flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Sundhedsminister Sophie Løhde er tilfreds med, at vaccinationsproduktionen nu videreføres af et privat firma:

Med salget af vaccineproduktionen følger vi nu i fodsporene på lande som eksempelvis Sverige og Holland, der for flere år siden har valgt at afvikle deres statslige vaccineproduktion og i dag køber vacciner af private firmaer.

Siger Sophie Løhde og fortsætter:

Nu kører virksomheden videre i privat regi, og det er set ud fra en økonomisk betragtning en god løsning for den danske stat, som slipper for et stort årligt underskud. Køber giver desuden udtryk for, at man ønsker at udvikle og udvide vaccineproduktionen i Danmark. Det er en god udmelding, og jeg er glad for, at de ansatte efter lang tids usikkerhed har fået en retning på deres fremtid.

Fakta om salget: 

  • AJ Biologics er en del af det malaysiske firma AJ Pharma Holding, som igen er en del af det saudiarabiske forretningskonglomerat Aljomaih. 
      
  • Der er ansat ca. 500 medarbejdere i vaccineproduktionen hos Statens Serum Institut på Amager, og medarbejderne vil fortsætte ansættelsen hos den nye ejer. AJ Biologics tilkendegiver, at de vil modernisere og udvide vaccineproduktionen på SSI.
     
  • Inden salget er gennemført, skal det godkendes af Folketingets Finansudvalg.
     
  • Før overdragelsen kan gennemføres, skal der også etableres en række it-systemer, så vaccineproduktionen kan fungere uafhængigt af Statens Serum Institut. Det forventes derfor, at salget vil være endeligt gennemført ultimo 2016.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet
Fakta om aftalen:

Et flertal af partierne i Folketinget bestående af:

* Venstre,

* Socialdemokratiet

* Dansk Folkeparti

* Liberal Alliance

* Alternativet 

* Radikale Venstre

* Det Konservative Folkeparti

indgik i oktober 2015 en aftale om at sælge Statens Serum Instituts Diagnostica produktion og vaccineproduktion.

Læs aftaleteksten (PDF)

Alternativet har i forbindelse med Finansudvalgets behandling af vaccinesalget valgt ikke at støtte denne del af den brede politiske aftale.

 


Tidslinje:

Proces for salg af SSIs vaccineproduktion og Diagnostica 2011-2017 (PDF) 
Læs notat til ordførerne om gennemgang af PwC-rapport (PDF)